Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Zsidó Kulturális Fesztivál: Cselló a Frankelben - Banda Pál játszik Bach és Popper műveket

Zsidó Kulturális Fesztivál: Cselló a Frankelben - Banda Pál játszik Bach és Popper műveket

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 3. vasárnap, 19:00

25. Zsidó Kulturális Fesztivál

2023. szeptember 3-12.

Cselló a Frankelben

Banda Pál játszik Bach és Popper műveket

2023. szeptember 3. (vasárnap), 19.00 - Frankel Leó úti zsinagóga

 

A Londonban élő gordonkaművészt, Banda Pált négy évvel ezelőtt már hallotta fesztiválunk közönsége a Frankel-zsinagógában, a művész akkor J. S. Bach c-dúr és d-moll cselló szvitjét játszotta. A Bach-sorozat tavaly folytatódott volna, de betegség miatt a produkció sajnos elmaradt, így a koncertet idén rendezzük meg: szeptember 3-án, vasárnap este 7 órakor két másik Bach-szvit, a d-moll és az esz-dúr hangzik el, valamint David Popper egyik virtuóz csellódarabja.

Bach összesen hat csellószvitet írt 1717 és 1723 között Lipót herceg kötheni udvarában. Korábban Bach a weimari udvarnál állt szolgálatban, a zeneszerzőt onnan csábította a zene iránt különösen fogékony, művészetkedvelő herceg az udvari zenekar karmesteri és kamarazenei igazgatói posztjára. Bach nagyszerű, tizenhét tagú zenekarral dolgozhatott, amelyben ott játszott a korszak egyik legjobb gambása, Christian Ferdinand Abel, és a kiváló csellista, Christian Linigke. Állítólag nekik íródott a hat csellószvit, de a remek muzsikusok más Bach-darabokat is inspiráltak. A cselló egyébként ebben az időben egy még alig egy-két évtizedes történettel rendelkező, új hangszer volt.

A prágai David Poppert, korának legismertebb csellóvirtuózát 1886-ban Liszt Ferenc kérte föl arra, hogy a budapesti Zeneakadémián vezesse az újonnan indított cselló tanszakot. Popper jött és maradt is majd’ három évtizedig, megteremtve ezzel a magyar csellóoktatás alapjait. A tanítás és koncertezés mellett száznál is több darabot komponált Magyarországon.

Műsor:

J. S. Bach: d-moll szólószvit; esz-dúr szólószvit

David Popper: Concert Polonaise op. 14.

Banda Pál a budapesti Zeneakadémia befejeztével – Végh Sándor meghívására – a Camerata Salzburg csellószólam-vezetője lett. Ezután került a Chamber Orchestra of Europe-hoz, ahol olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Solti György, Schiff András, Rudolf Serkin, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt és Lorin Maazel. Szólistaként egyebek közt Haydn és Schumann versenyműveit, Bach, Kodály, és Ligeti szólószonátáit játszotta Anglia legjelentősebb koncerttermeiben, valamint Dvořák concertóját Szingapúrban. 1998-tól tíz éven át az angol zenei élet egyik meghatározó vonósnégyese, az Allegri Quartet csellistája volt. 2012 óta az English Piano Trio művésze. A koncertezés mellett a tanítás is fontos helyet kap pályáján, a londoni Purcell School és a Royal College of Music professzora.

 

*Helyfoglalás érkezési sorrendben

*Az időpont változtatás jogát fenntartjuk!

Ajánlatunk


A The Dire Straits Experience előadásában csendülnek fel az ikonikus zenekar dalai 2024. augusztus 11-én a Tokaj Fesztiválkatlan színpadán.

Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra. A műsorban szereplő előadók nemzetközi Tv show-k, rangos fesztiválok és óceánjáró luxushajók rendszeres fellépői.

Ajánló


Megújult műsorral, új fellépőkkel térnek vissza az Illúzió Mesterei Nyíregyházára!

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

Az Attraction Látványszínház, a Britain's Got Talent 2013-as győztes csapata, először ad egészestés show-t Magyarországon! A fantasztikus látványú és koreográfiájú…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!